Prolazite kroz najljepše razdoblje svog života ali patite od hemoroida?

Hemoroidi se tijekom trudnoće javljaju kod gotovo polovice trudnica, pogotovo pred kraj trudnoće. Uzrok je usporeno djelovanje crijeva, beba zauzima sve više prostora u trbuhu i stvara pritisak na crijeva čime ona otežano i sporije rade.

Neki od uzroka hemoroida u trudnoći:

Prvi i vjerojatno najčešći uzrok hemoroida u trudnoći, posebno u posljednjem tromjesečju, je pritisak povećane maternice na krvožilni sustav dna zdjelice. Drugi najčešći uzrok hemoroida u trudnoći je problem sa zatvorom.

Hemoroidi se mogu pojaviti i neposredno nakon poroda kao rezultat jakog pritiska na porodu i rađanje veće bebe.

Savjeti kako si možete pomoći:

1. Pojačana osobna higijena. Idealno je tuširati se nakon obavljanja nužde, pritom izbjegavajte koristiti sapun jer isušuje kožu. Ako ne možete bez sapuna, tada izaberite sapun obogaćen uljima.

2. Hidratacija je ključna. Najbolje je konzumirati običnu vodu ili napitke bez dodanog šećera.

3. Uravnotežena i zdrava prehrana s puno povrća, voća, različitih sjemenki i orašastih plodova i vlakna su od esencijalne važnosti.

4. Sjemenke bundeve su izvrstan izbor u borbi s hemoroidima jer sadrže cink koji doprinosi bržem zacjeljivanju rana.

5. Kretanje, kretanje, kretanje. Ako vam je liječnik dozvolio, pokušajte raditi vježbe koje su sigurne u trudnoći. Postoje brojne grupe treninga koje su posebno kreirane za trudnice, kao što su pilates i gimnastika za trudnice.

6. Ako već imate upalu, preporučljivo je povećati unos vitamina C.

7. Vježbanje mišića dna zdjelice. Kegelove vježbe su izvrstan pomagač, posebno tijekom trudnoće. Ne samo da pomažu ubrzati protok krvi dna zdjelice, već pomažu i jačanju mišića dna zdjelice.

8. Također možete isprobati rektalnu masažu s ljekovitim uljima - idealno bogatim vitaminom E - uljem klica žitarica.

9. Pražnjenje crijeva s podignutim koljenima, odnosno iz čučnja jedna je od najjednostavnijih (na prvi pogled) i vrlo učinkovitih metoda. Pritom se možete poslužiti klupčicom. Ljudska anatomija je dizajnirana tako da je prirodan položaj čučnja tijekom obavljanja nužde. Čučanje opušta naše mišiće pa je tako ljudskom tijelu potrebno manje truda i naprezanja, a i manje vremena da obavi nuždu.

10. Obratite se svome liječniku ili ljekarniku za liječenje hemoroida koje nije kontraindicirano tijekom trudnoće.